Mountain Retro: recuperar l'essència de l'excursionisme

Per a molts, les "chiruques" o la motxilla "Alpina" són conceptes desconeguts. Per a alguns de vosaltres -i també per a alguns de nosaltres- tota una evocació de temps de joventut i aire pur.

Cansats d'haver de comprar la darrera virgueria "hi-tech", de cercar els materials més lleugeres o els teixits encara més sofisticats? Tristos d'haver-nos de fer a un costat del camí per deixar pas als fanàtics de la cursa, de la competició a la muntanya? Avorrits de cues i snows a les pistes d'esquí? Nosaltres també!

Per això volem recuperar l'esperit de la muntanya d'abans.

Hem desempolsat la vella motxilla "Bergans", les sabates ferrades i el piolet de fusta que l'avi va desar a dalt de l'armari i els hem tornat a portar a passejar. I encara tiren!

Vols venir?

Per a realitzar el nostre projecte hem fundat el "GRUP D'ESTUDIS DE MUNTANYA ANTIGA" o GEMA. Tothom hi és benvingut, tant com a soci o participant en les nostres activitats. Sortir a la muntanya és per a nosaltres el final del procés, que comença amb un treball de recerca: consultar vells manuals, estudiar fotos d'època, xerrar amb els veterans,...

Podeu contactar amb nosaltres a: gema1930@hotmail.es

Animeu-vos a venir amb nosaltres!

_____________________________jueves, 14 de enero de 2016

Sir Ernest Henry Shackleton

Kilkea (Irlanda) 15 de febrer de 1874- Geòrgia del sud 5 de gener de 1922. Comença la seva carrera Professional enrolant-se a la marina mercant on el 1898 arriba a ser capità. Entre 1901 i 1903 participarà en l'expedició Discovery a les ordres de Robert Falcon Scott, quedant-se a 857 km del pol sud degut a la falta d'experiència, planificació i aliment insuficient. El 1907 s'embarcà en una nova aventura, aquesta vedada com a líder en l'expedició que portarà el nom de Nimrod, aconseguint ascendir al mont Erebus (illa Ross) i creuar la serralada transatlàntica, tot i així, un altre cop haurà de donar la volta, quedant-se nomes a 180km del pol sud. Tornarà a Anglaterra on el nomenaran Sir. Quan Roald Amundsen arriba al pol sud el 1911, Shackleton decideix que la pròxima expedició que liderarà serà la de creuar l'antàrtic. L'expedició la batejarà amb el nom de Endurance. El 8 d'agost de 1914 l'embarcació surt de port Britànic de Playmouth amb 28 tripulants. El setembre del mateix any arriben a la illa de Geòrgia del sud, on el seu avens es farà molt difícil, a conseqüència de la quantitat de gel, fins que el 19 de Gener de 1915 l'Endurance queda atrapada en el gel antàrtic.
Desprès de passar 281 dies atrapats dins a l'embarcació, greument afectada per les pressions del gel, Shackleton decideix abandonar-la, salvant les provisions alguns bots salvavides, els gossos i els trineus. Dies desprès l'Endurance s'enfonsa. Estableixen un campament sobre el gel, fins que el mes d'abril de 1916 decideix que han de marxar d'allà, ja que les condicions del gel permetien la navegació, i aconsegueixen arribar a l'illa elefant. Tot i poder arribar a terra ferma en una illa aïllada, Shackleton decideix que han de fer rumb cap a Geòrgia del sud. En aquesta odissea només s'embarcaran 4 mariners i el propi Ernest, deixant a la resta de la tripulació a l'illa. Desprès de creuar un dels mars mes perillosos del món, arriben a la costa de Geòrgia del sud. Ara ja només els quedava fer uns 40 km, entre glaceres i muntanyes nevades, per arribar a una estació balenera i poder ser rescatats. El 30 d'agost de 1916, desprès de 634 dies de expedició, Shackleton amb l'ajuda d'un remolcador Uruguaià, arriba a l'illa elefant i salva a tota la seva tripulació, 4 mesos desprès d'haver-los deixat allà per anar a buscar ajuda. El 1922 s'organitza una última expedició, Shackleton-Rowett, però el 5 de gener Shackleton pateix un atac de cor i mor a l'edat de 47 anys, a l'illa de Geòrgia del Sud.
Cal destacar que sense el gran poder de lideratge i de motivació, que Shackleton va tenir amb els seus homes, no haurien pas sobreviscut.

No hay comentarios:

Publicar un comentario